VMware – Adding NIC to Vswitch in ESXi

Posted: March 31, 2010 in VMware

I just finished installing vSphere ESXi 4.0 update 1, I used all the default settings. I expected that all my portgroups would inherit all their settings from the vSwitch that was configured during installation… unfortunately this is not the case as can be seen in the screenshots below.

Default install with no redundancy:

VM Network inherits from vSwitch:

Management Network does not inherit from vSwitch:

For the default “VM Network” portgroup everything works as expected. But for the “Management Network” it doesn’t. So what’s the problem? Well it might not be a huge issue but it is something you will need to keep in mind. I wanted to add two NICs to my vSwitch0 and expected that both would be marked as “active” on the vSwitch. And this is what happens on the vSwitch, BUT the “Management Network” does not inherit the vSwitch settings so what do you think will happen? Again see the screenshot below for the details:

For some weird reason one of the vmnics is set to “unused” instead of active… Keep this in mind when installing / configuring ESXi as you might end up with less redundancy then expected. I just did a quick search if it was a known/documented change and it appears that I am not the only one who ran into this, but is does not seem to be a commonly known “issue”/change.

Advertisements
Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s